A vezérkari főnök szembefordul a kormánnyal

Infostart
2006. október 13. 11:04
A brit csapatok rövid időn belüli kivonására szólított fel egy interjúban a brit vezérkari főnök. Sir Richard Dannatt tábornok szerint ha ez nem történik meg, annak katasztrofális következményei lehetnek mind Irakra, mind a brit társadalomra nézve.

A Daily Mail című brit lapnak adott interjújában a brit hadsereg első számú vezetője egyértelműen úgy nyilatkozott: a brit csapatok jelenléte csak súlyosbítja az iraki biztonsági problémát.

Sir Richard Dannatt szerint a brit csapatok iraki jelenléte a brit életformát és a keresztény értékeket is fenyegetik. A szigetország társadalmában ugyanis kialakult egy morális és szellemi vákuum, amely lehetőséget ad muzulmán szélsőségeseknek a társadalmi értékek és berendezkedés aláásására - vélekedett a vezérkari főnök.

A posztjára idén került tábornok kijelentései teljesen ellentétesek a brit miniszterelnök álláspontjával, aki kitart a mellett, hogy az iraki brit jelenlét morálisan helyes és nincs hatással a szigetország biztonságára.

A tábornok szerint nem látják szívesen a briteket Irakban

Sir Richard Dannatt szerint Tony Blair célja, hogy Irakban egy liberális demokráciát építsenek, naiv és kudarcra van ítélve. A vezérkari főnök arra figyelmeztetett, hogy ha egykor bele is egyeztek jelenlétükbe az irakiak, mára leginkább intoleranciával fordulnak a külföldi csapatok felé.

"Egy muzulmán országban vagyunk, és a muzulmánok hozzáállása a külföldiekhez elég világos" - emlékeztetett a brit vezérkari főnök. Kedvesen fogadják azokat a külföldieket, akiket meghívnak, ez azonban nem igaz az ott állomásozó csapatokra. "A 2003-as hadjárattal gyakorlatilag berúgtuk az ajtót" - hangsúlyozta a tábornok.

Sir Richard Dannatt szerint a történelem megmutatja majd, hogy a kezdeti sikeres háborút követő időkre szóló tervezés gyenge volt, valószínűleg inkább optimizmusra, mint a valós helyzet elemzésére épült.

Sir Richard kitart kijelentései mellett

A vezérkari főnök a BBC-nek nyilatkozva kitartott a Daily Mail-interjúban tett kijelentései mellett. Mint mondta, célja nem az volt, hogy szembe forduljon a kormánnyal, hanem az, hogy kiálljon a hadsereg érdekei mellett.

"Sohasem az volt a célom, hogy nagy hűhót okozzak, amelynek során mindenki azt találgatja hogy mekkora szakadék van közöttem és a miniszterelnök, illetve közöttem és a védelmi miniszter között" - jelentette ki Sir Richard Dannatt.

"Nem akarunk ott lenni még két, három, négy, öt évig"

A tábornok a BBC-nek kifejtette: a "valamikor rövid időn belüli" csapatkivonás alatt azt értette, hogy a 3 és fél éves iraki jelenlét után a brit csapatoknak el kell hagyniuk az országot "amikor küldetésüket nagymértékben végrehajtották".

"Nem akarunk ott lenni még két, három, négy, öt évig. Egy ésszerű időszakban kell gondolkoznunk" - hangsúlyozta a brit vezérkari főnök.

Sir Richard Dannatt szerint egyébként a brit csapatoknak sikerül előrehaladást elérniük. Az eredetileg általuk felügyelt négy déli tartományból kettőt már át is adtak az iraki erőknek.