Szlovák vízumkényszer Gyurcsánnyal szemben?

Infostart
2006. október 12. 10:35
Robert Ficót nem kell sajnálni, ellenben amit Gyurcsány művelt vele, azzal nemcsak a szlovák kormányfő személyét, hanem egy picit Szlovákiát is megsértette - vélekedik a SME című pozsonyi napilap cikkírója.

A lap szerzője annak kapcsán írt erről, hogy a Visegrádi 4-ek miniszterelnökeinek visegrádi csúcstalálkozóján a magyar kormányfő elállt a kétoldalú megbeszélésétől.

Ha a magyar kormánynak nem tetszik, hogy Robert Fico kormányában ott van a magyarellenességéről ismert Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS), akkor egyenesen közölni kellett volna: amíg az SNS kormánytényező marad, addig nincs beszélő viszony. Az indoklás, amivel Gyurcsány mégis lemondta a tervezett kétoldalú megbeszélést, bizony a magyar miniszterelnök elhíresült mondatára - "hazudtunk reggel, este és éjszaka" - emlékeztet - írta a SME.

Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő is találkoztak a közelmúltban, mégsem vesztek össze - emlékeztetett rá a cikkíró, aki szerint a visegrádi csoport létrejöttének 15. évfordulóján "fagypontra jutottak a szlovák-magyar kapcsolatok."

Az Európai Unióban hasztalan keresni még két olyan államot, amelyek között rosszabb lenne a viszony, mint Szlovákia és Magyarország között - olvasható a lapban.

Peter Schutz, a lap magyar kérdésekről rendszeresen író hírmagyarázója végül felveti: érdekes lesz látni, vajon mit készít majd Robert Fico Gyurcsány Ferenc számára, aki hivatalos lesz a visegrádi kormányfők következő, Szlovákiában esedékes csúcstalálkozójára?

"Például vízumkényszert? Mert hogy megérdemelné" - fejezi be a liberális SME hírmagyarázója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást