A lakosság két és fél százalékát megölték

Infostart
2006. október 12. 07:03
A Lancet című brit orvosi szaklapban megjelenő anyag szerint több mint 650 ezer iraki halt meg a népirtással vádolt Szaddam Husszein rezsimjének bukását okozó amerikai vezetésű invázió következtében. Az áldozatok számát egy statisztikai modellel számolták ki. George Bush amerikai azt mondta, hogy nem szavahihető a becslés.

650 ezer, szemben a hivatalosan elismert néhány tízezerrel - ennyi az iraki háború és az azt követő káosz polgári áldozatainak száma a John Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Intézete szerint.

Az egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán tanít egyébként Zbignew Bzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, ám az intézmény jobban ismert orvosi karáról.

Az egyetem kutatói egy statisztikai modellt állítottak fel. A 25 milliós Irak 47, véletlenszerűen kiválasztott körzetében hasonlították össze az invázió előtti és utáni halálozási arányokat.

Ezek feldolgozása után azt állítják, hogy jóval több a halott Irakban, mint amennyit a hivatalos amerikai statisztika elismer, sőt még annál is, amit a médiajelentésekre épülő iraqbodycount.org nevű weboldal közöl. A honlap szerint 48 ezer körül mozog a megölt civilek száma.

A John Hopkins kutatói szerint az ő megközelítésük megbízhatóbb, mint a halottak számlálása, mivel az Irakban dúló erőszak miatt lehetetlen biztonságos körülmények között ilyen felmérést készíteni.
A kutatók módszere az volt, hogy közel kétezer iraki család - tehát 13 ezer ember képviselőivel beszéltek.

Megkérdezték őket, hány haláleset történt náluk 2002 óta. Az adatok szerint a halálozásoknak mindössze 13 százaléka esett a Husszein-rezsim végnapjaira és hatszor több, 87 százalék a háború utáni periódusra.

A modell alapján a kutatók azt mondják, hogy a 25 millió iraki két és fél százaléka halt meg az utóbbi csaknem négy évben.

Bush elnök határozottan visszautasította a tanulmány megállapításait.

Mint mondta, elismeri, hogy sok ártatlan ember meghalt, ami zavarja, és ami miatt gyászol, de a 650 ezres becslés nem hihető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást