A kinevezett parlament olajozottabban működik, mint a választott

InfoRádió / MTI
2006. október 12. 08:28
Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi uralkodó jóváhagyását adta a hadsereg által kinevezett 242 fős parlamentre, amely főként aktív és nyugalmazott állami tisztviselőkből, valamint a hadsereg aktív és nyugalmazott főtisztjeiből, tábornokaiból áll.

A hadsereg azután nevezte ki a Nemzeti Törvényhozó Gyűlés nevet viselő testület tagjait, hogy szeptember 19-én vértelen puccsal megdöntötte a korrupcióval és panamázással vádolt választott kormányfő, Thakszin Sinavatra hatalmát.

A hadsereg által életbe léptetett ideiglenes alkotmány szerint a szóban forgó testület, amelybe a magas rangú katonákon és köztisztviselőkön kívül bankárokat, gyárosokat és vallási vezetőket is beválogattak a puccs vezetői, törvényeket kezdeményezhet és fogadhat el.

Megvitathatja a kormány tevékenységét, de nem fejezheti ki rosszallását, és főként nem menesztheti a kormányt. A hadsereg által kinevezett kormány esetleges menesztésére a puccs vezetőjének, Szonji Bunjaragtin tábornoknak biztosít jogot az ideiglenes alapokmány.

A Nemzeti Törvényhozó Gyűlés feladata lesz az új alkotmány alapelveinek meghatározása is.

A puccs vezetői által felvázolt menetrend szerint körülbelül egy év múlva népszavazásra bocsátják a leendő alapokmányt, majd általános választásokat rendeznek a délkelet-ázsiai országban.