A baráti országokat veszélyeztetné leginkább az atomkísérlet

InfoRádió / MTI
2006. október 8. 12:49
Ha Észak-Korea végrehajtja nukleáris kísérletét, a szomszédos országok csak abban reménykedhetnek, hogy a technológia működik. Egy meghibásodás halálos sugárzó anyagokkal szórhatja tele Északkelet-Ázsiát - figyelmeztettek japán és dél-koreai szakértők.

A japán védelmi tanulmányok intézetének vezetője arra hívta fel a figyelmet: paradox módon a sugárszennyezés elsősorban azokat az országokat érintené, amelyek baráti viszont ápolnak Észak-Koreával, mint Kína és Oroszország.

Észak-Korea azt állította, hogy csak akkor hajtja végre első nukleáris kísérletét, ha teljes egészében biztosítottak a biztonságos körülmények. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tesztet a föld alatt hajtják végre és nem légköri robbantásra készülnek.

Diplomáciai és titkosszolgálati információk szerint az észak-koreai katonák alagutat ástak a kísérlethez Csiktong város közelében.

Egy hibátlanul végrehajtott földalatti nukleáris kísérlet nem bocsát ki a felszínre sugárzást, komoly kételyeket ébresztett viszont az észak-koreai tudósok és katonák szakértelme iránt a júliusi, ballisztikus rakétával végrehajtott kísérlet kudarca.