Konzervatív miniszterelnököt választott Svédország

InfoRádió / MTI
2006. október 5. 17:26
A stockholmi parlament kormányfővé választotta Fredrik Reinfeldt, aki 12 évi szociáldemokrata kormányzás után alakíthat kabinetet. A svéd törvényhozás 349 képviselőjéből 175-en szavaztak a konzervatív politikusra.

Kis többséggel, 175 igen, 169 nem szavazattal választotta a svéd parlament miniszterelnöknek Fredrik Reinfeldt, öt képviselő nem vett részt a voksoláson.

A 41 éves konzervatív politikus (az elmúlt 80 év legfiatalabb svéd kormányfője) egy négypárti jobbközép koalíció élén nyerte meg kis többséggel a szeptember 17- i választásokat, legyőzve a miniszterelnöki posztot 10 éve betöltő Göran Persson vezette szociáldemokratákat.

Fredrik Reinfeldt Mérsékelt Pártja mellett a Centrista Párt, a Liberális Párt és a Kereszténydemokrata Párt alkotja a Szövetség nevű koalíciót, amely az új svéd parlamentben 178 mandátummal rendelkezik, ez alig hárommal több a szükséges többségnél.

A baloldali ellenzéknek, a Szociáldemokrata Pártnak, a Zöld Pártnak és volt kommunistákat tömörítő Baloldali Pártnak összesen 171 képviselője van.

Az új kormányfő csökkentené az adókat a fizetések alacsonyabb sávjaiban, és ugyancsak csökkentené a hosszú távú munkanélküli segélyeket. A reformok második körét a privatizációknak, valamint bizonyos állami monopóliumok megszüntetésének szánja.