Segítségre vár az Airbus

Infostart
2006. október 4. 12:39
A berlini kormány gazdasági minisztere szerdán tárgyal az Airbusz elnökével a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét gyártó cégnél tervezett takarékosságról. Mint ismeretes, az Airbusz technikai problémák miatt a szállítási határidők ismételt meghosszabbítására kényszerül, ami már eddig csaknem 5 milliárd euró veszteséget jelent a cégnek.

Eredetileg 9 A380-as óriásgép leszállítását tervezte a jövő év során az Airbusz, de a sorozatban felmerült technikai nehézségek miatt már annak is örülni fognak, ha egy gépet át tudnak adni az első megrendelőnek, a szingapúri légitársaságnak. Az Airbusz központjában elismerték, hogy a késedelem miatt jelentős árengedményre kényszerülnek és várhatóan hasonló helyzet áll majd fenn az Egyesült Arab Emírségeknek ígért utasszállítók átadásánál is, amire legkorábban két év múlva lehet számítani.

Mindez tovább tetézi a közös európai együttműködésben gyártott óriásgép gyártási költségeit. A legalább 555 utas befogadására tervezett A380-as típusú gép iránt kezdettől fogva nagy volt az érdeklődés, mert a nemzetközi repülőtereken már aligha lehet tovább sűríteni a le- és felszálló járatokat, következésképpen az eddiginél több utas szállítására alkalmas gépek jelenthetnek kiutat az egyre növekvő forgalom zavartalan lebonyolításában.

Az Airbusz gyártása felett őrködő EADS nevű uniós intézmény központjában már kidolgozták a költségcsökkentési tervet, amelynek részleteit várhatóan csak az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra. Kiszivárgott hírek szerint a kiadásokat évente legalább 2 milliárd euróval akarják csökkenteni, és ennek elérésére a hamburgi összeszerelő műhely legalább részleges bezárását, illetve a gyártási folyamat Toulouseba történő
áthelyezését, valamint az eddiginél olcsóbb beszállítók kibővítését fontolgatják.

Ezt állítólag Párizsban máris üdvözölték, a német kormány azonban határozottan ellenzi és jól értesült körök úgy tudják, hogy ebben az esetben az Airbusz ügyeit intéző EADS eddigi pénzelését is górcső alá akarják venni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást