Volt katonai főparancsnok lett Thaiföld új, ideiglenes kormányfője

InfoRádió / MTI
2006. október 1. 14:13
Egy nyugalmazott tábornokot iktattak be vasárnap Thaiföld új, ideiglenes kormányfőjeként.

A 63 éves Szurajud Csulanont tábornok, a hadsereg korábbi főparancsnoka forma szerint Bhumibol Aduljadedzs királytól kapta kormányfői kinevezését. Kormányfői megbízatásáról azonban Szondhi Bunjaratgin tábornok, az előző kormányt megdöntő szeptember 19-i vértelen puccs vezetője egyezett meg vele.

A kinevezés tényét is Bunjaratgin tábornok jelentette be hivatalosan, a beiktatási ünnepségen pedig az uralkodó nem is volt jelen, a puccs vezetői álltak az újdonsült kormányfő mellett. A kormány összetételének kihirdetését a jövő hétre ígérte az új miniszterelnök.

Szurajud Csulanont kiváló szervezőnek bizonyult a hadsereg főparancsnokaként; nevéhez fűződik a katonaság alapos átszervezése, amellyel tetemesen megnövelte annak ütőképességét, professzionalizmusát.

Politikai nézetei nem ismeretesek, mert - több tábornoktársától és főtiszttől eltérően - mindig távol tartotta magát a politizálástól, és igyekezett megkövetelni ugyanezt a hadsereg tiszti állományától is.

Megvesztegethetetlen és higgadt ember hírében áll, ismerői szerint többre becsüli a csendes diplomáciát a látványos gesztusoknál. Nagy tekintélynek örvend hazájában, s hírek szerint a király is szívesen fogadja tanácsait.

Programjáról inkább csak általánosságokat árult el beiktatása után rendezett sajtóértekezletén. Azt mondta például, hogy kormánya nem fogja minden áron a gazdasági növekedést hajszolni, hanem előnyben fogja részesíteni "a nép boldogságát".

Valamivel konkrétabb az a terve, hogy - amennyire lehet - igyekszik önállóságra és önellátásra beállítani az ország gazdaságát. Nagy átalakításokra azonban aligha lesz ideje, hiszen az ideiglenes alkotmány szerint csak a jövő évi választásokig marad hivatalában.

Kevéssel az új kormányfő kinevezése előtt az uralkodó áldását adta az ország új, ideiglenes alkotmányára, amely nagy hatalmat és büntetlenséget biztosít az államcsíny vezetőinek.

Egyebek között ők jogosultak a parlamentet a jövő évi választásokig helyettesítő alkotmányozó testület tagjainak kinevezésére is. Bunjaratgin tábornoknak, az államcsíny vezetőjének jogában áll ellenőrizni a kormány munkáját, és másik kormányfőt kinevezni, ha elégedetlen a hivatalban lévővel.

Az államcsíny végrehajtói korrupcióval, hatalmi visszaéléssel, saját vagyonának, illetve rokonai és barátai vagyonának törvénytelen gyarapításával, valamint a demokratikus intézmények aláásásával vádolják a dúsgazdag exkormányfőt.

A puccs idején Thakszin Sinavatra New Yorkban tartózkodott, ahol részt vett az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Jelenleg a lányánál él Londonban.