Nő a feszültség az orosz-grúz határon

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 30. 21:28
Grúzia abháziai határán rendőrök lelőttek egy fegyverest, miután többen behatoltak a Grúzia által ellenőrzött terültere és tüzet nyitottak a hatóság embereire - közölte az ország belügyminisztériuma. Két grúz rendor megsebesült, egyikük állapota súlyos.

A Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia térség szakdár vezetése Oroszországhoz akarja csatlakoztatni a területeket, ezért egyre feszültebb Grúzia és Oroszország viszonya.

Mihail Szaakasvili grúz elnök a két térségben állomásozó orosz békefenntartók kivonását követeli. Moszkva szerint azonban Dél-Oszétiában és Abháziában vérontás kezdődne, ha távoznának a békefenntartók.

Közben Oroszország felfüggesztette Grúziában állomásozó alakulatainak kivonását, miután a grúz hatóságok orosz katonatiszteket tartóztattak le kémkedés vádjával.

Az Egyesült Államok a diplomáciai konfliktus azonnali rendezésére szólította fel a két országot. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor elutasította Moszkva kérését, hogy a konfliktust az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé tárják.