Újabb jelentkező a miniszterelnöki posztra

Infostart
2006. szeptember 28. 15:29
Tony Blair lemondása után versenybe száll a pártelnöki és a miniszterelnöki posztért John Reid brit belügyminiszter. A politikus nem mondta ki egyértelműen szándékát, de elemzők így értelmezik a Munkáspárt kongresszusán elmondott beszédét.

John Reid a Labour kongresszusának zárónapján szólalt fel, és bár beszédének központi témája a terrorizmus elleni harc volt, több megfogalmazása is arra utalt, hogy a belügyminiszter Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet mind a pártelnöki, mind a kormányfői posztért folyó versenyben.

A belügyminiszter - aki a Brown-táborral szemben Tony Blair legszorosabb kormánybeli szövetségese és támogatója - kijelentette: a Munkáspártnak Blair távozása után egységet kell mutatnia a célok meghatározásában, és azokat közös erőfeszítéssel kell elérnie, és neki meglesz a szerepe e közös erőfeszítésben.

A politikus hozzátette - politikai kommentátorok szerint egyértelműen Gordon Brownra utalva -, hogy ha "valaki közülünk ki is tűnik, az nem homályosít el másokat".

Valami véget ér

Az 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Munkáspárt az utolsó olyan kongresszusát tartotta, amelyen Tony Blair pártvezérként és miniszterelnökként vett részt. Ezt maga a kormányfő jelentette be a hónap elején, egyértelművé téve, hogy egy éven belül lemond.

Politikai elemzők szerint Tony Blair jóval a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról, valószínűleg májusban.

A brit sajtó és a politikai közvélemény Blair legesélyesebb utódjelöltjének évek óta Gordon Brownt tartja; a Blair-tábor azonban a kormányfő távozása után tényleges jelölti versenyt szeretne.