Dagad a hírTV-botrány: már az Európai Bizottság előtt

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 28. 16:47
Antonio Tajani európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a magyar sajtószabadságról, a hírTV-t ért politikai támadások kapcsán - közölte a távirati irodával az EP magyar néppárti delegációja.

A közlemény szerint az alelnök felhívja a figyelmet arra, hogy a hírTV volt az egyetlen csatorna, mely élőben tudósított a budapesti demonstrációkról, amiért a magyar kormánypártok politikai támadást indítottak ellene.

A kormánypárti többség által felügyelt médiahatóság ezzel a cselekedettel az Európai Uniós Szerződés 6. cikkelyét sérti meg, és korlátozza a sajtószabadságot - folytatódik a nyilatkozat.

A közlemény alapján Antonio Tajani arra vár választ az Európai Bizottságtól, hogy tudomása van-e a hírTV ellen az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által indított vizsgálatról, valamint hogy mit kíván tenni a szólásszabadság megsértésének azonnali megállításáért Magyarországon.

Az ORTT-vizsgálat

Az ORTT elnöke szerdán közölte: a testület hatósági ellenőrzése felvetette a törvénysértés valószínűségét a hírTV szeptember 18-19-ei, a Magyar Televízió székházánál történtekről beszámoló anyagaival kapcsolatban.

A közlemény szerint a médium a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket.

Ez az ORTT álláspontja szerint felveti annak valószínűségét, hogy ezzel a hírTV megsértette a médiatörvényt, elmulasztotta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, valamint a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének tiszteletben tartását.

A hírTV egyelőre nem reagált a hírre.