Nyilvánosságra hozták a titkos hírszerzési jelentést

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 07:50
Az iraki háború mélységes haragot keltett az iszlám világban. Ez áll abban a terrorizmussal foglalkozó amerikai hírszerzési elemzésben, amelyből az amerikai kormányzat tett közzé részleteket.

A titkosítás alól feloldott három és fél oldalas szöveg az áprilisban készült 30 oldalas bizalmas hírszerzési elemzés tíz legfontosabb megállapítását tartalmazza, köztük egyet Irakról is.

A jelentésrészlet nem tartalmaz átfogó értékelést a terrorizmus elleni világméretű háború alapvető hatásáról. Az elemzés készítői Iránt és Szíriát nevezték a terrorizmust legtevékenyebben támogató államoknak.

Az iraki elnök közben azt mondta: az Egyesült Államok iraki katonai jelenléte elrettenti az arab ország szomszédait Irak megtámadásától. Dzsalal Talabani egy Washingtonban adott interjújában nem nevezte meg, hogy mely országnak címezte a figyelmeztetést.

Kérdésre válaszolva azonban azt mondta: minimális annak a veszélye, hogy Törökország esetleg offenzívát indítana Irak ellen.

Az iraki elnök úgy vélte: a bagdadi kormány enyhítheti Irak és Törökország feszült viszonyát azzal, ha meggyőzné a Kurdisztáni Munkáspártot, hogy fejezze be az 1984 óta tartó törökországi harcát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
N. Rózsa Erzsébet, a Teleki Intézet fõmunkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást