Elköszönt pártjától a miniszterelnök

Infostart
2006. szeptember 26. 17:20
Érzelmektől fűtött, több mint egy órás, kormányzása eredményeit összefoglaló beszédben köszönt el kedden pártjától a brit miniszterelnök. Tony Blair azonban sem távozásának időpontját, sem utódjának kilétét nem fedte fel.

Tony Blair az általa 1994 óta vezetett és 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt éves manchesteri értekezletén szólalt fel, pártvezéri és miniszterelnöki minőségében utoljára.

A brit kormányfő és pártvezető beszédében kitért kijelölt utódjához, Gordon Brownhoz fűződő, nem ritkán nehézségekkel terhelt kapcsolatára is.

Brown nélkül soha

"Tudom, hogy a Munkáspárt megújítása és a három választási győzelem soha nem történt volna meg Gordon Brown nélkül" - fogalmazott Tony Blair. "Jelentős férfi, országának fontos szolgája - ez az igazság" - jelentette ki a Labour vezetője.

A brit miniszterelnök nemrégiben közölte: ez lesz az utolsó Labour-kongresszus, amelyen e két tisztség betöltőjeként részt vesz.

Tony Blairre jó ideje jelentős nyomás nehezedik még a párton belülről is annak érdekében, hogy vázolja fel távozási menetrendjét, erre azonban a kormányfő keddi búcsúfelszólalásában sem volt hajlandó.

Régen megállapodtak

Tony Blair és Gordon Brown, a két tehetséges skót politikus, pályafutása kezdetén abban állapodott meg, hogy a csúcsra törnek, és ha egyikük miniszterelnök lesz, akkor az idővel átadja a helyét a másiknak.

Blair immár harmadik ciklusban áll a brit kormány élén és nehezen válik meg a kormányfői poszttól, ami türelmetlenné teszi Gordon Brownt, úgy tudni, a régi barátság is meglazult emiatt - mondta el a InfoRádió londoni tudósítója.