"Igen komoly" terrorriadó Prágában

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 23. 11:42
Fokozott terrorveszély miatt Prágában megerősítették a biztonsági intézkedéseket - jelentette be Mirek Topolánek cseh kormányfő.

A miniszterelnök délután sajtótájékoztatón elmondta: a kormány Prága ellen készülő terrorista támadás veszélyéről kapott igen komoly információkat a titkosszolgálattól. "Pillanatnyilag nincs közvetlen veszély" - szögezte le.

Mirek Topolanek kifejtette: a kormánynak - amely az éjjel rendkívüli ülést tartott a fenyegetés miatt - meggyőződése, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések és az a tény, hogy a közvéleményt tájékoztatták a veszélyről, minimálisra csökkentik a kockázatot.

Ivan Langer belügyminiszter rendkívüli sajtóértekezletén közölte: a fenyegetés miatt a főváros több tucat pontján megerősítették a biztonságot. Mint mondta, az intézkedések legalább néhány napig érvényben maradnak. Senkit sem vettek őrizetbe a lehetséges terrorveszéllyel kapcsolatban.

Pavel Bem prágai főpolgármester a CTK hírügynökségnek azt mondta, a terrortámadás veszélye elsősorban a városközpontot fenyegeti. Vladislav Husák cseh rendőrfőkapitány annyit közölt, megerősítették "több tucatnyi prágai épület" őrzését.

A CTK értesülése szerint több tíz olyan épület őrzését rendelték el, amelyeket rendes körülmények között nem vigyáznak. A hírügynökség jelentése szerint fekete egyenruhába öltözött, golyóálló mellényt viselő rendőröket látni Prága utcáin és a Ruzyne repülőtéren félautomata fegyverrel a kezükben.

Mirek Topolanek délutáni sajtótájékoztatóján sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó azt az értesülést, hogy a fenyegetés a zsidó újév, a ros hasana péntek esti kezdetével van összefüggésben.

Közben kora délután egy ismeretlen telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy pokolgép fog robbanni a Nuselsky hídnál lévő alagútban. A megjelölt helyszínen nem találtak robbanószerkezetet. A bombariadó miatt fél órán át szünetelt a metróközlekedés a C vonalon.