Bin Laden mégsem halt meg, csak beteg?

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 23. 23:27
Oszama bin Laden fertőzött víz által terjesztett betegségben szenved, haláláról azonban nem tudni - közölte egy szaúd-arábiai hírszerzési forrás szombaton a CNN amerikai hírtévével, ellentmondva annak a francia lapértesülésnek, amely szerint Oszama bin Laden augusztusban meghalt tífuszban.

A CNN-nek nyilatkozó szaúdi hírszerzési forrás - a hírtévé internetes honlapján közzétett beszámoló szerint - elmondta, hogy az elmúlt hetekben már érkeztek hitelt érdemlő jelentések bin Laden betegségéről, haláláról azonban nem tudni.

Peter Bergen, a CNN terrorizmussal foglalkozó szakértője úgy tudja, hogy bin Laden közvetlen családtagjai sem értesültek még arról, hogy az al-Kaida bujkáló vezetője meghalt volna. Bergen hozzátette: bin Laden sógora közölte vele, hogy nem tudja alátámasztani bin Laden halálhírét.

A CNN-szakértő, aki egyszer interjút is készített bin Ladennel, kétkedően fogadta, hogy a terrorista vezér meghalt volna, mondván hogy iszlámista honlapok ilyen nagy jelentőségű eseményről már minden bizonnyal beszámoltak volna, bin Ladennek pedig időnként amúgy is halálhírét keltik.

Egy francia lap értesülése szerint már nem él

A L'Est Républicain című francia regionális napilap teljes terjedelmében közölte a francia elhárítás (DGSE) bizalmas jelentését, amelyet csütörtökön küldtek el Jacques Chirac francia köztársasági elnöknek, Dominique de Villepin kormányfőnek, továbbá Nicolas Sarkozy belügyminiszternek és Michéle Alliot-Marie védelmi miniszternek.

Ebből kiderül, hogy a szaúdi titkosszolgálat tájékoztatása szerint bizonyos az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetőjének halála.

A jelentés beszámol arról, hogy Oszama bin Laden 2006. augusztus 23-án éppen Pakisztán területén tartózkodott, amikor súlyos tífuszrohamot kapott, amelytől részben megbénultak a lábai.

Rejtőzködése, földrajzi elszigeteltsége miatt nem részesülhetett orvosi kezelésben. 2006. szeptember 4-én a szaúdi biztonsági szervek begyűjtötték az első információkat haláláról.

A francia titkos szolgálat szerint a szaúdi kollégák további részletekre várnak, köztük a terroristavezér eltemetésének pontos helyszínének meghatározására, hogy a hírt hivatalosan is bejelentsék.

Ugyanakkor a francia elhárítás eléggé megbízhatónak ítélte meg a szaúdi jelentést ahhoz, hogy erről tájékoztassa a legfőbb francia vezetőket.

Három éve nem tudják, hogy hol van

A L'Est Républicain megjegyzi, hogy eddig az amerikai terrorista-ellenes szervek több mint három éve nem kaptak hiteles információt Oszama bin Laden hollétéről és sorsáról.

Utoljára az al-Kaida egyik vezetője, Valid Mohamed Ben Attas 2003 áprilisi letartóztatásakor derült ki, hogy a legfőbb vezető akkortájt az afganisztáni Hosztban tartózkodott. Az utóbbi hónapokban az amerikai kommandók elsősorban az afgán-pakisztáni határvidékre, a törzsi területekre koncentrálták keresésüket, de nem jártak eredménnyel.

Egy névtelenséget kérő amerikai titkos szolgálati illetékes szerint a hírt óvatosan kell kezelni, de emlékeztetett arra, hogy már régóta keringenek hírek Oszama bin Laden megromlott egészségi állapotáról, többek között vesebetegségéről.

Kétkedő diplomaták

Egy Rijádban állomásozó nyugati diplomata kétségeit hangoztatta a bejelentés hitelességét illetően. Úgy vélekedett, hogy ha a szaúdi titkos szolgálat birtokába jutott volna, akkor azt az amerikaiaknak adták volna át, nem a franciáknak. Hozzátette, hogy rijádi diplomáciai körökben sem tudnak Oszama bin Laden haláláról.

A francia védelmi minisztérium szombati közleménye leszögezte: a L'Est Republicain lapban közzétett hírt nem lehet megerősíteni. Ugyanakkor Alliot-Marie miniszter-asszony vizsgálatot rendelt el a bizalmas információ kiszivárogtatása miatt, amely büntető eljárást vonhat maga után.