Tábornok vezeti Thaiföldet a puccs után

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 20. 02:52
A thaiföldi fegyveres erők Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg a miniszterelnöki teendők ellátásával, miután kedden katonai hatalomátvételt hajtottak végre.

Szondhi tábornok a thaiföldi király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel.

A thaiföldi fővárosban egy nappal az államcsíny után feszült nyugalom van. Páncélosok és katonai alakulatok veszik körbe a kormány székházát.

A puccsisták felállítottak egy közigazgatási tanácsot, amely Bangkokban és a szomszédos tartományokban veszi át a kormányzást. A távolabbi tartományokban a fegyveres erők helyi parancsnokait bízták meg ezzel a feladattal.

A rádiók beszüntették napi adásukat, és csupán zenét, illetve a puccsisták közleményeit közvetítik. Szerdán az iskolák, bankok és hivatalok zárva tartanak.

A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra kormányfő, aki lemondta beszédét az ENSZ Közgyűlésén, vélhetően egy New York-i szállodában tartózkodik.

Az amerikai kormány aggodalommal nyilatkozott a thaiföldi hatalomátvételről, de a hivatalos véleménynyilvánítással megvárja a további fejleményeket.