Ötszáz tálibot öltek meg a koalíciós erők Afganisztánban

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 17. 16:06
A NATO erői és az afgán kormánycsapatok kéthetes offenzívájukkal kiszorították a tálib fegyvereseket az egyik dél-afgáni körzetből - jelentette ki a szövetségesek főparancsnoka.

Ez jelentős siker, és megmutatta, mire képesek az afgán, a NATO- és a szövetséges erők, amikor együttműködnek - mondta David Richards altábornagy.

A Medúza-hadművelet szeptember 2-án kezdődött, célja a délen fekvő Kandahár környékére befészkelődött tálib fegyveresek elűzése volt, akik közül mintegy ötszázan estek el. A szövetségesek vesztesége öt kanadai és 14 brit katona.

A Medúza befejezésével párhuzamosan újabb nagyszabású offenzíva indult pénteken a tálibok ellen Kelet-Afganisztán öt tartományában.

Kabuli tájékoztatás szerint az afgán biztonsági szervek és az Egyesült Államok vezette szövetséges erők csaknem hétezer katonája vesz részt az eddigi legnagyobb léptékű tálibellenes hadmozdulatokban.

A Hegyi Düh fedőnevű akcióban négyezer afgán rendőrt és határőrt, továbbá a koalíciós erők háromezer katonáját vetették be. A NATO ebben az akcióban nem vesz részt.

Vasárnap két öngyilkos merényletet hajtottak végre a szövetségesek kanadai és amerikai katonái ellen. Kabultól keletre egy fiatal férfi ugrott egy amerikai konvoj elé robbanóanyaggal. A merénylő és egy civil meghalt, három katona megsebesült.

Dél-Afganisztánban egy gépkocsis merénylő hajtott egy kanadai konvojba. Ott is a merénylő halt meg egy járókelővel együtt, három kanadai, valamint nyolc civil megsebesült.