Jobboldali siker Svédországban

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 17. 23:13
A Göran Persson kormányfő vezette szociáldemokraták és szövetségeseik több exit poll (a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezése) tanúsága szerint elveszítették a vasárnap rendezett svédországi parlamenti választásokat.

A svéd közszolgálati televízióban (SVT) közreadott felmérés szerint a Fredrik Reinfeldt vezette négypárti ellenzéki jobbközép tömörülés a szavazatok 49,7, míg a 12 éve kormányzó szociáldemokraták és az őket támogató két párt 45,9 százalékát szerezték meg.

A televízió az eddig összeszámolt szavazatokra alapozott előrejelzése szerint viszont a jobbközép Mérsékelt Párt 47,3, míg a szociáldemokraták és szövetségeseik, a Baloldali Párt és a Zöld Környezetvédő Párt 47,0 százalékra számíthat.

Késő este bejelentette az általa vezetett jöbbközép ellenzéki tömörülés győzelmét Fredrik Reinfeldt, a Mérsékelt Párt vezetője.

"Úgy kampányoltunk és úgy is nyertünk, mint új mérsékeltek, és partnereinkkel együtt fogjuk kormányozni Svédországot, mint új mérsékeltek" - mondta összegyűlt híveinek tömege előtt Reinfeldt.