Bocsánatot kért a pápa a muzulmánoktól

Infostart
2006. szeptember 17. 13:29
Személyesen is bocsánatot kért a katolikus egyházfő az iszlám vallásra vonatkozó, félreérthető kijelentései miatt.

XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencián, szokásos vasárnapi úrangyala imádságában követte meg azokat, akiket akaratán kívül megsértettek szavai.

A pápa kijelentette: mélységesen sajnálja a félreértéseket.

"Mélységesen sajnálom, hogy a regensburgi egyetemen mondott beszéd egyes részletei sértőnek bizonyultak a muzulmánok érzékenységére. Valójában ezek az idézetek egy középkori szövegből valók, amelyek semmilyen formában nem tükrözik személyes gondolataimat" - mondta az egyházfő.

A pápa reményét fejezte ki, hogy mostani szavai "megbékítik a háborgókat", és tisztázzák kijelentésének valódi tartalmát, amely felhívás volt a kölcsönös nagy tisztelet jegyében a nyílt és őszinte párbeszédre.

XVI. Benedek bajorországi látogatása során, a regensburgi egyetemen mondott beszédében egy magyarázatra szoruló középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanításait gonoszként és embertelenként jellemezte.

A beszéd után a pápa meggyilkolására szólított fel az al-Kaida az egyik olasz magántelevízióban bemutatott videofelvételen, szombaton pedig egy iraki fegyveres csoport fenyegette meg terrortámadással a Vatikánt és Rómát.

Az olasz főváros rendőrfőnöke közölte: komolyan veszik a fenyegetéseket és fokozták a biztonsági intézkedéseket Rómában és Castel Gandolfóban is.

Sztombaton négy keresztény templomot ért támadás a palesztin területeken, egyet pedig az iraki Bászrában, senki nem sérült meg.

Ankara várja a pápát


A török külügyminiszter arra kérte a pápát, hogy muzulmán világban kijelentése nyomán kirobbant tiltakozások hatására ne halassza el Törökországba novemberben tervezett látogatását.

Az Aksam című török újság szerint Abdullah Gül XVI. Benedek pápához írt levélében hangsúlyozta: a pápai út nagy jelentőségű a különböző kultúrák közötti párbeszéd előmozdításában.

Hozzátette: a vallási vezetők és a politikusok felelőssége az, hogy a vallások közötti hasonlóságokat, és ne a különbségeket emeljék ki.