"Alternatív" kormányzat élén a választások vesztese

Infostart
2006. szeptember 17. 12:05
Bár a több hónapon tartó újraszámlálás és óvások után a mexikói elnökválasztás vesztesének nyilvánították, Andres Manuel Lopez Obradort hívei egy nagygyűlésen mégis "alternatív" elnöknek választották meg.

Mexikóváros főterén több százezer ember gyűlt össze, hogy kifejezze támogatását a vesztesnek nyilvánított jelölt iránt.

Lopez Obrador hívei szerint választási csalás miatt vesztett politikusuk.

A mexikói választási bíróság ítélete szerint a konzervatív Felipe Calderón a győztes.

Párhuzamos hatalom?

Obrador híveit azzal hívták Mexikóváros központjába, hogy ott "Nemzeti Demokratikus Konvenciót" tartsanak.

Az összegyűltek megszavazták, hogy Obrador "törvényesen megválasztott elnökként", november 20-án leteheti a hivatali esküt, 11 nappal azelőtt, hogy a hivatalosan győztesnek kikiáltott Calderón elfoglalná hivatalát.

Megkeserítik a győztes életét

A tiltakozók elmondták, hogy a következő hat évben mindenhová követni fogják Calderónt, és emlékeztetni fogják arra, hogy szerintük csalással győzött.

A tüntetők a választás óta - több mint két hónapja - a mexikóvárosi Zocalo téren táboroztak, és csak a hétvégi függetlenségi nap rendezvényei miatt voltak hajlandók felszámolni az ott létrehozott sátorvárost.

Az ünnepségek egy részét így is a fővároson kívül kellett megrendezni, mert Vicente Fox távozó elnök attól tartott, hogy a Calderón megválasztása miatti elégedetlenséget radikálisok esetleg rendbontásra használják fel. A győztes a távozó elnök pártjának jelöltje volt a választásokon.