Még nem miniszterelnök, de már a kormányfői rezidenciára költözik

Infostart
2006. szeptember 12. 11:44
Beköltözik a brit pénzügyminiszter és családja a brit kormányfői rezidenciára. A brit kormány második emberének számító Gordon Brownt, akinek a várakozások szerint Tony Blair egy éven belül át is adja a miniszterelnökséget, biztonsági okokból költöztetik a Downing Street 10-be.

Hagyományosan a miniszterelnök foglalja el a legendás épületet, ám Tony Blair népes családjával inkább a szomszédos két ház (a Downing Street 11. és 12.) emeletén kialakított nagyobb lakást választotta.

A Downing Street 10. alatti lakást eddig is a pénzügyminiszter használta, ám szinte kizárólag csak fogadásokat adott ott, családjával egy westminsteri lakásban élt.

A család elhelyezéséhez túl nagy átalakításra nem volt szükség, csupán három szobát kellett irodából hálószobává visszaalakítani, ahogy azok Margaret Thatcher és John Major idején voltak.

Sir Robert Walpole volt az első brit miniszterelnök, aki a Downing Street 10-be költözött 1735-ben. A szomszédos 11-es szám 1828 óta a pénzügyminiszter hivatalos rezidenciája volt.

A két épület együtt mintegy 23,6 millió fontot, vagyis közel 9,5 milliárd forintot ér.