Az ország, ahol a gyerekek 90 százaléka nem jár iskolába

Infostart
2006. szeptember 12. 14:29
Világszerte legalább 43 millió gyermeket fosztanak meg a különböző háborúk és fegyveres konfliktusok az alapvető oktatástól. A legrosszabb a helyzet Szomáliában, ahol még mindig nincs működő központi kormány. Az afrikai államban a gyerekek 89,2 százaléka nem jár iskolába - derült ki a Save the Children gyermekvédő alapítvány jelentéséből.

A második legrosszabb helyzetben a Kongói Demokratikus Köztársaság áll, ahol nemrégiben tartottak demokratikus választásokat annak reményében, hogy sikerül végre lezárni az országon belül dúló fegyveres konfliktust. A kongói gyerekeknek csupán 35 százaléka jár iskolába.

Csádban, a világ egyik legszegényebb országában a gyermekek 41,7 százaléka nem jut alapvető oktatáshoz, Nepálban pedig, ahol a vidéki életet egy évtizede a maoista felkelők dominálják, a gyerekek közel 27 százaléka nem jár iskolába.

A szintén rosszul álló Angolának 180 millió dollárnyi, azaz 38 milliárd forintnyi segélyre lenne szüksége ahhoz, hogy általánossá váljék az oktatás 2015-re, az ENSZ Millenniumi Céljai között meghatározott céldátumra.

A Save the Children arra figyelmeztet: a fegyveres konfliktussal küzdő országokba rendkívül kevés oktatásra szánt segély jut el. A szervezet ezért most kampányt indított a segélyek növelésére, az oktatás prioritássá tételére, a gyermekek és tanárok védelmére, és az emberi jogok megjelenítésére az oktatásban.