A terrorizmus mögött szociális problémák húzódnak

Infostart
2006. szeptember 11. 17:37
A terrorizmus nem a civilizációk közti különbségekben, hanem szociális problémákban gyökerezik - vélekedett az InfoRádiónak Rostoványi Zsolt. A Közel-Kelet szakértő, egyetemi tanár hozzá tette: az iszlám világ sem egységes, és a szélsőségek fölszámolásához a mérsékeltek adhatnak segítséget.

Rostoványi Zsolt elmondta: az elmúlt öt évben sokan próbálták azt a látszatot kelteni, hogy a szeptember 11-ei terrortámadás gyökere a civilizációk közötti ellentétekben keresendő.

A Közel-Kelet szakértő szerint azonban az Egyesült Államokban a szociális és a gazdasági problémák okoznak konfliktust, amelyek máig megoldatlanok. Ezek megoldása pedig elengedhetetlen lenne a konfliktus felszámolásához.

Rostoványi Zsolt elmondta azt is: az iszlám világ sosem volt egységes, mint ahogy az a síita-szunnita ellentétből is látszik. Hozzátette: mindig is többségben voltak a mérsékeltek, akik nem a terrorban, a radikalizmusban látják a megoldást.

A Nyugatnak velük kellene szövetséget kötni, hiszen ők lehetnek azok, akik le tudnak számolni a soraikból kikerülő radikálisokkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást