A britek fizetnek is a lengyeleknek, csak menjenek haza

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 10. 13:35
Fizetni is hajlandó az egyik londoni kerület önkormányzata a munkanélküli lengyel bevándorlóknak azért, hogy menjenek haza.

A The Observer baloldali brit lap azt írta: a londoni Westminster kerület tanácsa eddig 265 olyan lengyel állampolgárnak fizette ki a hazautazást, akiknek nem sikerült Nagy-Britanniában elhelyezkedniük, és esetenként az utcán aludtak.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb régi EU-tagállam, amely a 2004-es bővítési hullám után azonnal megnyitotta munkapiacát az új tagállamok előtt. A brit kormány annak idején arra számított, hogy évente legfeljebb 5-15 ezer tartós letelepülő érkezik Kelet-Európából.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint azonban az eddig nyilvántartásba vett munkavállalók száma megközelíti a 450 ezret, sőt az egyéni vállalkozókkal együtt, akiknek nem kell bejegyeztetniük magukat, a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai EU-polgárok száma elérheti a 600 ezret is. Több mint kétharmaduk lengyel.

Közülük azonban több ezren nem találtak munkát. A londoni Westminster kerület tanácsa olyan aggasztónak tartja az utcákon kóborló lengyel hajléktalanok számának a növekedését, hogy egyik illetékese nemrég Lengyelországba utazott, és a varsói parlamentben ismertette a kialakult helyzetet.