"Nincs nap, hogy ne érezném úgy: megcsaltam az elnököt"

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 8. 08:37
Richard Armitage, az anerikai külügyminisztérium egykori második számú embere nyilvánosan is beismerte, hogy ő szivárogtatta ki a sajtónak azt, hogy Valeria Plame, Joseph Wilson volt amerikai nagykövet felesége a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos munkatársa.

Richard Armitage - aki Colin Powell külügyminisztersége idején a tárca helyettes vezetője volt - a The New York Times című tekintélyes napilapnak és a CBS televíziónak adott nyilatkozatában bocsánatot kért tettéért, amelyet, mint mondta, nem szándékosan, hanem elővigyázatlanságból követett el. Mint elmondta: azt hitte, az asszony nem fedésben dolgozik, mert a neve szerepelt egy külügyminisztériumi feljegyzésben.

"Nincs nap, hogy ne érezném úgy, megcsaltam az elnököt, a külügyminisztert, kollégáimat, családomat és Wilsonékat" - mondta Armitage, szörnyű hibának nevezve törvénytelen tettét. Közölte azt is, hogy nem fogad ügyvédet.

Valerie Plame CIA-ügynök kilétének felfedése hatalmas politikai vihart kavart Washingtonban. Különböző találgatások láttak napvilágot, az ügyben kinevezett különleges ügyész a Fehér Ház több tisztviselője ellen indított eljárást.

Megdőlhet az összeesküvés-elmélet

Korábban egyes sajtómagyarázatok szerint fehér házi források kompromittálás céljából szándékosan szivárogtatták ki az ügynök nevét, mert annak férje, a volt diplomata Joseph Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében hírszerzési értesüléseket manipulált.

Joseph Wilson szerint a Bush-kormányzat az ő jelentését eltorzítva állította, hogy Irak urániumot vásárolt Nigertől, ami alátámasztotta volna a Szaddam Huszein rendszere elleni vádakat.

Armitage beismeréséig azt tartották, a Bush-kormány vezető tisztviselői a családi CIA-kapcsolat kiszivárogtatásával kívánták hiteltelenné tenni Wilson álláspontját.