A szlovákoknak kell megtalálni a magyarellenesség ellenszerét

Infostart
2006. szeptember 8. 21:10
A magyar külügyminiszter szerint a szlovák vezetésnek kell megtalálnia a magyarellenesség ellenszerét. Göncz Kinga minderről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán beszélt.

Göncz Kinga szerint ez európai kérdés, bár, mint mondta, az unió részéről némi hezitálást azért tapasztal. Szólt arról is, hogy a szélsőséges, magyarellenes párt kormányzati pozícióba emelése felszabadított olyan erőket, amelyek később a magyarokat fizikailag is bántották.

A Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkára pedig arról számolt be a határon túli pártok képviselőinek, hogy megújul a nemzetpolitika, az új intézményrendszer pedig év végéig áll föl. A házelnök, aki 2004-ben életre hívta a találkozót, további szoros együttműködést szorgalmazta.

Gémesi Ferenc elmondta: a kormány a szülőföld alapba szeretné integrálni az eddig különböző intézmények hatáskörébe tartozó forrásokat. Az államtitkár szólt arról is, hogy átalakulóban van a nemzetpolitika, ennek intézményi rendszere pedig év végére áll föl.
Az már most biztos, hogy a Magyar Állandó Értekezlet, a MÁÉRT jelenlegi formájában nem működik tovább. Legutóbb 2004-ben hívta össze a találkozót a miniszterelnök.

A házelnök a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szólva az együttműködés elmélyítéséről beszélt. Szili Katalin elmondta: 4 albizottság kezdi meg a munkáját. A szlovákiai helyzettel kapcsolatban az Országgyűlés elnöke elmondta: hamarosan szeretne pozsonyi kollégájával találkozni, hogy megvitassák a fölmerülő kérdést.

Duray: Fico maga is magyarellenes

Határozott politikai elutasítással és szigorú büntetésekkel lehet megakadályozni a magyarellenességet a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint

Bugár Béla szerint a szlovák kormánynak gyorsabban kellett volna reagálnia a magyarellenes atrocitásokra. Hozzátette: ha az első komoly bírósági ügy befejeződik, az elkövetőket pedig megbüntetik, akkor várhatóan kevesebb támadás éri majd a magyarokat Szlovákiában.

Ha egy kormánykoalíciónak csak egy szélsőséges tagja is van, akkor az szélsőséges kabinet- vélekedett az InfoRádiónak a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke. Duray Miklós kifogásolta, hogy Robert Fico szlovák kormányfő még mindig nem határolódott el egyértelműen a szélsőséges nacionalistáktól.

A politikus szerint a kormányfő maga is magyarellenes, mivel képes volt egy szélsőséges pártot bevenni a kormányába.

A magyar-magyar kapcsolattartásról Duray Miklós azt mondta: 2002 óta folyamatos leépülést lát. A felvidéki magyar politikai vezető elégtelennek nevezte azt az egyeztetési formát, amelyet a magyar miniszterelnök szorgalmaz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Duray Miklós 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Duray Miklós 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Markó Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bugár Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást