Bush beismerte, amit eddig tagadott

Infostart
2006. szeptember 7. 11:53
Az Egyesült Államok elnöke elismerte, hogy Európában is voltak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek titkos börtönei.

George Bush szerint ugyanakkor ennek köszönhetően számos terroristát, potenciális merénylőt sikerült a hatóságoknak elfogniuk.

A lehetséges tömeggyilkosok már nem sétálnak az utcán - hangoztatta az elnök.

George Bush hozzátette: csupán 14 al-kaida tagot vallattak külföldön, akik a 2001 szeptember 11-ei amerikai merényletekért, illetve korábbi terrorakciókért felelősek.

Mint mondta: a CIA "alternatív vallatási módszereket" alkalmazott, de nem kínozta a foglyokat. Bush szerint a hírszerzők humánusan bántak a fogva tartottakkal.

Hogy mely országokban működtek a titkos börtönök, azt az elnök továbbra sem árulta el.

Tavaly több amerikai napilap is megírta: titkos európai fogdákban vallat a CIA terrorizmussal gyanúsított embereket. Akkor Washington tagadott, és a cikkekben megemlített országok vezetői is cáfolták, hogy bármi közük lenne a titkos akciókhoz.

Az Európa Tanács és az Európai Parlament is vizsgálódott az ügyben. Ám ők sem közölték, hogy hol voltak a titkos börtönök.

Korábban Romániát és Lengyelországot emlegették azon államok között, ahol titkos akciókat hajtott végre a CIA.

Magyarország is cáfolta, hogy segített volna az amerikai hírszerző ügynökségnek. A jelentést az Európa Tanácsnak is elküldte Budapest, ahol példaértékűnek nevezték a dokumentumot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást