A depressziósok uniója

Infostart
2006. szeptember 7. 06:46
Több mint 18 millió depressziós felnőtt él az Európai Unióban, évente pedig 58 ezren hajtanak végre öngyilkosságot. Az Európai Parlament jelentésében megjegyzi: a legutóbb csatlakozott államok közül többen is romlanak a mutatók.

Javítaná a tagállamok mentális egészségi helyzetét az Európai Unió, legutóbb az Európai Parlament készített jelentést a helyzetről.

A tanulmány megállapítja, hogy a közösség felnőtt lakosai közül több mint 18 millióan szenvednek súlyos depresszióban.

Magas az öngyilkosságok száma is: évente 58 ezren vetnek véget életüknek. A dokumentum szerint az öngyilkossági kísérletek száma ennél tízszer nagyobb.

A tanulmány megállapítja, hogy a mentális betegség a társadalmi kirekesztés és megbélyegzés forrása. Orvosok szerint az is gondot jelent, hogy emiatt sokan nem is mernek szakemberhez fordulni.

Súlyos következmények

A kábítószer-függősség, a bűnözés, a részegség, a balesetek, a munkakerülés, a vandalizmus, a hajléktalanság és számos más társadalmi probléma valójában a mentális egészségi problémákkal van összefüggésben - olvasható a jelentésben.

A dokumentum fölhívja a figyelmet arra, hogy néhány új uniós országban nem megfelelő a mentális egészségügyi ellátórendszer, ezért szemléletváltásra van szükség, emellett meg kell szüntetni az alulfinanszírozottságot is.

A parlamenti jelentés több tagállamban hiányolja a közösségi ellátásokat.

AZ EP szerint arra is szükség lenne, hogy a betegek egyablakos szolgáltatást vehessenek igénybe, azaz egy helyen lehessen orvosi- és szociális ellátáshoz, jogsegélyszolgálathoz hozzájutni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást