Németországban így működik a vizitdíj

Infostart
2006. szeptember 5. 13:57
Németországban 2004 óta van érvényben a vizitdíj, amely negyedévenként 10 eurót tesz ki. Az intézkedéssel az egészségügyi minisztérium részben azt akarta elérni, hogy a betegek előbb az általános orvoshoz forduljanak, és csak beutalóval menjenek szakorvoshoz. A tárca így akarta elősegíteni azt is, hogy csupán valódi panasszal keressék fel a rendelőket.

A vizitdíj bevezetése óta jelentősen csökkent az orvosi rendelők látogatottsága.

Egyelőre azonban nem sikerült kimutatni, hogy ez a szociálisan hátrányos helyzetűek tömeges távolmaradásából ered-e, mert nem tudják kifizetni a 10 euró vizitdíjat, vagy abból fakad, hogy a páciensek csak komoly betegséggel fordulnak orvoshoz.

A negyedévenkénti 10 euró kifizetésétől azonban mentesülnek azok, akiknek évi bevételének 2 százalékát meghaladja a vizitdíj összege.

További könnyebbséget jelent az úgynevezett háziorvosi rendszer bevezetése is, amelynek értelmében évente csak egyszer kell kifizetni a 10 eurót, ha a beteg bizonyíthatóan ugyanazon általános orvoshoz fordul az egész év során, és a felírt gyógyszereket is egyetlen patikában váltja ki.

Ha a páciensnek szakorvosra van szüksége, akkor beutalót kérhet hozzá, amit az általános orvos rendelőjében ingyenesen állítanak ki.

A vizitdíjat nem az orvos tartja meg, hanem továbbutalja a betegbiztosítóknak, amivel évente közel 8 és fél millió óra többletmunka sújtja a német orvosokat.

Noha ez ellen a vonatkozó törvényekre hivatkozva többször tiltakoztak az orvosok, a jelek szerint a vizitdíj szerves részévé vált az egészségügynek.

Ugyanígy bevezették a kórházi napidíjat is, amely 17 eurót tesz ki. Ez alól a súlyos anyagi helyzetben lévő páciensek mentesülnek, mások viszont pótbiztosítással igyekeznek eleve elkerülni a súlyosabb betegséggel járó többletkiadást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást