"Gyurcsány feláldozhatja a határon túli magyarokat"

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 5. 15:10
Magyarok és magyarok címmel a szlovákiai magyarellenes incidensek kapcsán az anyaország és a határon túli magyarok kapcsolatáról jelent meg cikk a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Az önmagát liberális konzervatívként meghatározó lap tudósítója, Reinhardt Olt úgy látja, hogy a társadalmilag és politikailag megosztott Magyarországon még alapvető nemzeti kérdésekben sincs konszenzus, ezért minden határon túli viszály óhatatlanul összetűzéshez vezet a kormány és az ellenzék között.

Az írás apropójáról, a szlovákiai magyarellenes incidensekről a tudósító azt írja, hogy azok már nem csak az érintett országokban, de az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben is napirendre kerültek.

A Frankfurter Allgemeine cikke említésre méltónak tartja, hogy míg Eörsi Mátyás szabad demokrata és Németh Zsolt fideszes képviselő egyaránt úgy vélte, hogy európai fórumokhoz kell fordulni a szlovákiai incidensek miatt, a Külügyminisztérium ellentmondást nem tűrve egyedül kívánta kezelni az ügyet.

A lap szerint Gyurcsány Ferenc tavaszi választási retorikája után a határon túli magyarok csalódással és döbbenettel tapasztalták az új kormány velük szemben tanúsított magatartását.

A tudósító értékelése szerint a határon túli - vagy ahogy ő fogalmaz, a külföldi magyarok - megdöbbenéssel fogadták, hogy a miniszterelnök nem akarja összehívni a Magyar Állandó Értekezletet, a Határon Túli Magyarok Hivatalának beolvasztása a miniszterelnöki hivatalba pedig egyenesen sokkolta őket.

Ez előrevetíti annak az árnyékát, hogy csökkentik a hivatal létszámát és a határon túli magyaroknak nyújtott támogatásokat, de akár azt is, hogy Gyurcsány Ferenc látványos, ám kevéssé hatékony szomszédságpolitikája oltárán feláldozza a határon túli magyarokat, véli a Frankfurter Allgemeine tudósítója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást