A gyűlöletkeltés elleni fellépést sürgette Tom Lantos Szlovákiában

Infostart
2006. szeptember 5. 13:05
A szlovák kormány feladata, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon - jelentette ki Pozsonyban Tom Lantos. A magyar származású amerikai képviselő látogatása figyelmzetetés Szlovákia számára - vélik a szlovákiai napilapok.

A magyar származású amerikai politikus nem először igyekezett közbenjárni a szlovákiai magyarokat ért sérelmek miatt. A kilencvenes években, a Meciar-kormány idején többször is Pozsonyban járt és nyíltan bírálta az akkori kormányzat kisebbségekellenes politikáját.

Tom Lantos hosszabb eszmecserét folytatott Ján Kubis külügyminiszterrel.

Mint a tanácskozás utáni közös sajtóértekezeltükön kijelentette, szlovákiai útjának nem titkolt szándéka, hogy elérje: Pozsony határozottan vessen véget a magyarellenes megnyilvánulásoknak, a kormány keményen lépjen fel a gyűlöletkeltés ellen, a két ország kormányai pedig közös erőfeszitéssel rendezzék az utóbbi időben feszültté vált viszonyukat.

Az amerikai politikus már közvetlenül a Fico-kormány megalakulása után határozottan bírálta a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt részvételét a kormánykoalicióban, sőt jelezte: javasolni fogja a Kongresszusnak, hogy határozottan itélje el a párt kormányzati szerepvállalását.

Tom Lantos hétfőn úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nem döntött a Szlovákiát érintő határozat kérdésében. Emlékeztetett azonban arra, hogy annak idején támogatta azt a határozatot, melyben az amerikai Kongresszus ellenezte a Haider-féle osztrák Szabadságpárt kormányzati részvételét.

A SME című napilap szerint Tom Lantos az amerikai kongresszus egyik legbefolyásosabb politikusa, véleményére komolyan odafigyeltek és odafigyelnek még az elnökök is, ezért szinte bizonyosra vehető, hogy amennyiben szorgalmazni fogja a Szlovákiát elítélő határozat elfogadását, sikerül megfelelő támogatást szereznie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló Tom Lantos tájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást