Fókamészárlás Ausztráliában

Infostart
2006. szeptember 3. 06:27
Két ausztrál halász több mint negyven fókát mészárolt le. A ritka állatok egy nemzeti parkhoz tartozó szigeten sütkéreztek, amikor a halászok elkezdtek lövöldözni rájuk. Az esetre valószínűleg nem is derült volna fény, ha nincs a szigeten három diák, akik szemtanúi voltak a mészárlásnak.

A Kanowa-sziget általában lakatlan. Az eset idején azonban három egyetemi hallgató éppen ott kempingezett, mivel a fókákat tanulmányozták. A fiataloknak is fedezéket kellett keresniük, amikor a két halász egy hajóról tüzet nyitott az állatokra.

Az egyetemisták értesítették a hatóságokat, így a halászhajót a kikötőben már a rendőrök várták. A fedélzeten tartózkodó 19, illetve 29 éves férfit letartóztatták, és bíróság elé állítják, többek között súlyos kegyetlenséggel elkövetett állatkínzás vádjával, amiért börtönt is kaphatnak.

Az ausztrál természetvédőket és Victoria környezetvédelmi kormányzatát is felháborította a példa nélküli mészárlás. A természetvédők azonban azt mondják: a halászok gyakran irtják a fókákat, mert féltik tőlük a halállományt.

Az ausztrál kormány most azt tervezi: felülvizsgálja a fókák mészárlásáért járó büntetés mértékét.