Újabb letartóztatások Londonban

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 2. 10:04
Újabb 14 embert vett őrizetbe terrorellenes rajtaütések során a brit rendőrség péntek este és szombaton reggel London déli és keleti részén. A rendőrség szerint a letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy bátorítottak, toboroztak, kiképeztek másokat terrorcselekményekre.

A 14 embert hírszerzési értesülések alapján, előre megtervezetten vette őrizetbe a londoni rendőrség terrorizmusellenes részlege - mondta egy rendőrségi szóvivő.

A most letartóztatottaknak nincs közük ahhoz, a több mint 20 emberhez, akit korábban vettek őrizetbe az Egyesült Államokba tartó repülőgépek felrobbantására szőtt merénylettervvel kapcsolatban, illetve nincs közük a londoni közlekedési hálózat ellen tavaly elkövetett merényletekhez sem - tette hozzá.

Több ezer terrorgyanús személyt figyel az elhárítás

A BBC-nek Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának főparancsnoka úgy nyilatkozott: több ezer terrorgyanús személyt figyel a brit elhárítás.

A főparancsnok szerint nem csak terroristákról, vagyis tényleges támadások kitervelőiről, elkövetőiről van szó, hanem olyan személyekről is, akik késztetést érezhetnek a terrorcselekmények elősegítésére vagy az elkövetők buzdítására.

Lord John Stevens, a Scotland Yard tavaly leköszönt előző főparancsnoka korábban azt mondta: információi szerint legalább háromezer brit állampolgár kapott felkészítést afganisztáni terroristaképző táborokban.