Kofi Annan a türelem híve

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 2. 12:57
Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint türelemmel sokkal többet lehet elérni az iráni atomválságban, Teherán elutasító magatartásával szemben, mint büntetőintézkedések bevezetésével. Erről a Le Monde című francia lap szombati számában megjelent interjújában beszélt.

"Nem hiszem, hogy szankciókkal lehet megoldani minden problémát. Vannak helyzetek, amelyekben egy kis türelemnek nagyobb hatása van. Szerintem gyakrabban kellene élnünk ezzel a módszerrel" - mondta a főtitkár, aki közel-keleti körútja keretében szombaton délelőtt már megérkezett Teheránba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország a jövő héten tárgyal arról: milyen intézkedésekkel reagáljanak arra, hogy Irán a BT felszólítása ellenére nem hajlandó felhagyni urándúsító tevékenységével.

Az Egyesült Államok szankciók gyors bevezetését szorgalmazza. Az öt másik nagyhatalom a további párbeszéd híve.

Annan felszólította Iránt: az ENSZ ellenőreinek az iráni atomlétesítményekhez engedésével bizonyítsa be, hogy valóban csak békés célokra használja a nukleáris energiát. "Az ilyen hozzáállás előbbre vinné az ügyet" - jelentette ki az interjúban.