Szlovákia nyugtalan

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 31. 16:00
Szóbeli válaszjegyzékében a szlovák kormány újra és nyomatékosan elítélte a szlovákiai nemzetiségellenes eseteket, ugyanakkor jelezte: nyugtalanítják a magyar részéről elhangzott reagálások, és az ügy túlzott médiabeli jelenléte.

A szlovák külügyminisztérium Győrffy Csaba magyar nagykövetnek átadott szóbeli jegyzékében kedvező fejleménynek nevezi, hogy a felek megállapodtak a kisebbségi kérdésekben illetékes magyar-szlovák vegyesbizottság összehívásában.

Szlovákia budapesti nagykövetének hétfőn adott át szóbeli jegyzéket a magyar külügyi tárca szakállamtitkára.

Szőke László akkor azt mondta: Budapest elvárja Pozsonytól, hogy a lehető leghatározottabban ítéljen el minden, a magyar kisebbségre nézve sértő megnyilvánulást.

Finnország is aggódik

Aggasztónak tartja az Európai Unió finn elnöksége a jelenlegi szlovákiai történéseket - közölte Matti Vanhanen miniszterelnök Helsinkiben az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának vezetőségét fogadva. Erről a néppárti elnökségi tagok közé tartozó Szájer József számolt be.

A fideszes európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozáskor, a koppenhágai kritériumok közt szerepelt az emberi jogok tiszteletben tartása, a kisebbségek védeme.

Szájer József úgy vélte, a közösségnek elegendő morális tekintélye van ahhoz, hogy ezt a tagálamokkal betartassa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szájer József a szlovákiai helyzetrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást