Szlovákia: kisebbségi probléma van, elítélő határozat még nincs

Infostart
2006. augusztus 31. 18:52
A szlovák pártok elutasították a kisebbségellenes megnyilvánulásokat mai találkozójukon, az erről szóló dokumentumot azonban egyelőre nem fogadták el - mondta az InfoRádiónak a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke. Csáky Pál szerint a jövő héten újra tárgyalnak a határozatról.

Nem utasítottuk el, de nem is fogadtuk el a dokumentumot - hangsúlyozta Csáky Pál. Az MKP alelnöke szerint el sem jutottak a szöveg tárgyalásáig, mert "meglepő módon Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök, a szlovák Kereszténydemokrata Unió elnöke az ellen volt, hogy bármiféle deklarációt, szöveget fogadjunk el akár a pártok között, akár parlamenti szinten".

Három alapelvet azonban elfogadott minden párt. Egyrészt kijelentették, hogy Szlovákiában valóban probléma a nemzetiségi feszültség. A pártok elutasították az intolerancia és a kisebbségellenes megnyilvánulások minden formáját, és támogatásukról biztosították a rendőrséget, az ügyészséget, és a bíróságot, valamint felszólították őket, hogy a szlovák törvények és az alkotmány szellemében járjanak el - hangsúlyozta Csáky Pál, aki előrelépésként értékelte ezeket az eredményeket.

Az MKP alelnöke szerint a jövő héten visszatérnek a dokumentumhoz. A többi párt ugyanis hajlandó lett volna elfogadni, bár volt, aki parlamenti nyilatkozatként, és volt, aki a pártok deklarációjaként látná szívesebben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást