Amerika szerint lassú hatalomátadás zajlik Kubában

Infostart
2006. augusztus 31. 19:33
Az amerikai külügyminisztérium államtitkára az InfoRádió kérdésére kizárta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonailag is beavatkozzon Kubában. A politikus szerint a szigetország változások előtt áll, és a kubaiak feladata, hogy a jövőjükről döntsenek.

Lassú hatalomátadásnak lehetünk szemtanúi Kubában - vélekedett az amerikai külügyminisztérium államtitkára.

Thomas Shannon a néhány magyar újságírónak rendezett műholdas videokonferencián azt mondta: mivel a szigetország elnöke, Fidel Castro nemrég súlyos betegségen esett át, és betöltötte 80. életévét, át kell adnia a hatalmat, hiszen nem tudja egyedül ellátni a mindennapi teendőket. A politikus szerint nem valakire, hanem az állami szervekre ruházza át a vezetést Castro.

Az államtitkár szerint eljött az ideje annak, hogy Kubában meginduljanak a demokratikus és politikai változások. Mint Thomas Shanonn fogalmazott: a nemzetközi közösségnek is ezt kell támogatnia.

A nyitásnak Washington szerint négy ismérve van: a politikai foglyok szabadon bocsátása, az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartása, az államiság független intézményei, valamint szabad és átlátható választások. Thomas Shannon fontosnak nevezte, hogy Kuba is integrálódjon az észak- és dél-amerikai demokratikus államok sorába.

Nem lesz beavatkozás

Az InfoRádió kérdésére, hogy elképzelhető-e egy amerikai katonai akció Kuba ellen, vagy bármilyen katonai jelenlét Kubában, Thomas Shannon nemmel felelt.

"Nem lehet kívülről ráerőltetni Kubára a megoldást. A kubaiaknak kell dönteniük a saját sorsukról, a mi feladatunk az, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben a kubaiak szabadon dönthetnek jövőjükről" - fogalmazott az államtitkár.

Thomas Shanon úgy vélte: a kubai rendszerváltáshoz segítséget nyújthatnak a volt kelet-közép-európai szocialista országok is.

Kubára augusztus elején figyelt föl ismét a világ, amikor Fidel Castro elnök rövid időre minden hatalmát öccsére ruházta át. Ekkor megindultak a találgatások, ki veheti át a hatalmat a szigetországban Castro után.