Sok milliárdnyi segély tűnt el a hivatalok között

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 29. 16:31
Amerikai lapok szerint a Katrina hurrikán után kiutalt központi segélyek nagy része eltűnt a bürokratikus szövetségi szervezetek elhibázott programjai miatt.

Az Egyesült Államok történetében a legsúlyosabb természeti csapás után a kormány 122,5 milliárd dollárt utalt ki újjáépítésre és az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére.

A Washington Post szerint a központi segélyeknek csak kevesebb mint a felét, 44 milliárd dollárt költöttek a kijelölt célokra.

A lap arról is ír, hogy New Orleans lakosságának csak 35 százaléka tért vissza lakhelyére, a partvidék mentén pedig nem látszik, hogy újjáépítés kezdődött volna.

A liberális New York Times arról írt, hogy New Orleansban csak a városmagnak és a környező üzleti negyednek van esélye a megújulásra, a víz alá került városrészek soha nem lesznek olyanok, mint azelőtt.

A Wall Street Journal visszautasította a Republikánus Párt vezette kormányzattal szembeni demokrata bírálatokat, és hangsúlyozta: a szövetségi kormány ötször többet fordított helyreállításra, mint az utóbbi 50 évben bármelyik természeti katasztrófa után.

A Katrina tavaly augusztus 29-én csapott le az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti részén.

A természeti csapásban 1.700-an haltak meg és több tízezren hajlék nélkül maradtak Louisiana, Mississippi és Alabama szövetségi államokban.