"Robert Fico gyakorlatilag lepaktált az ördöggel"

Infostart
2006. augusztus 29. 04:45
Robert Fico szlovák miniszterelnök nem fog nyíltan szembeszállni a magyarellenes nézeteiről ismert Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártjával, mivel az tartja hatalmon a kormányt - mondta az InfoRádióban egy, a térséggel foglalkozó politikai szakértő.
Robin Sheperd, az Egyesült Államok Német Marshall Alapja nevű kutatóintézet munkatársa még júliusban cikket írt a Financial Times-ba. Ebben azt fejtegette, hogy Szlovákia szélsőségesei kihívást jelentenek Európa számára. Ér-e valamit Budapest követelése, hogy a szlovák kormány azonnal határolódjon el a magyarellenes retorikától? Az elemző erre is válaszolt.

- Azt hiszem, van itt egy kis gond. Amikor Robert Fico miniszterelnök júniusban bevette a koalícióba a Szlovák Nemzeti Pártot, akkor gyakorlatilag lepaktált az ördöggel. Ficonak nagyon kell vigyáznia arra, hogy ne kerüljön nyílt konfliktusba egy olyan párttal, amely hatalmon tartja a kormányát. Tehát valami olyasmit fogunk látni, hogy Fico általánosságban elítéli a szélsőséges nacionalizmust és támogatja a kisebbségi jogokat, de nem fog nyíltan összekülönbözni Jan Slota pártjával. Nem fogja bírálni azt a pártot, amely megteremti a közeget ezekhez az incidensekhez.

- Magyarországon sokakban felmerül a kérdés, hogy amikor Jörg Haider Szabadságpártja bekerült az osztrák kormányba, akkor az Európai Unió nagyon keményen reagált és uniós polgárok tüntettek a nagyvárosok utcáin Haider ellen. Miért gyengébb most a reakció, amikor a magyarellenes Jan Slota pártja lett része a szlovák koalíciónak?

- Két oka van. Először is, amikor az osztrák Szabadságpárt 2000 telén belépett a kormányba, az EU nagyon keményen bírálta Bécset, sőt, több hónapra még szankciókat is bevezetett. Később azonban visszakoznia kellett. Tehát az EU egyszer már megégette magát, és most esetleg úgy gondolja, túl komplikált, túl nehéz kiállnia. Másodsorban úgy érzem, 2006-ban az Európai Unió jóval gyengébb, jóval kevesebb önbizalommal rendelkező szervezet, mint 6-7 éve. Szerintem nagy kár, hogy Brüsszelben nem mernek foglalkozni a problémával és veszélyes is. Minél tovább hagyjuk, hogy ilyen pártok kerüljenek hatalomra, annál veszélyesebb lesz a helyzet.

- Nem lehet az a gond, hogy az EU tagállamaiban az emberek egyszerűen nem értik ezt a problémát? Haider esetében egyszerűbb volt, egy olyan emberről volt szó, aki nyíltan éltette az SS-katonákat, a nácikat, itt pedig "csak" egy szélsőséges nacionalista politikus került kormányra?

- Azt hiszem hogy az EU nagyobb tagállamaiban, Spanyolországban, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában az embereknek fogalmuk sincs, hogy mi folyik az olyan országokban, mint Magyarország, Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország. Úgy mondanám, hogy az aszimmetrikus információ problémájával szembesülünk. Azok a döntéshozók, akik Párizsban, Brüsszelben, vagy Londonban élnek, nem feltétlenül értik a problémát. Viszont Fico úr pártját kizárják az európai szocialista frakcióból az Európai Parlamentben. Tehát ott már felfigyeltek a problémára, és mindent megtesznek azért, hogy jelezzék, mennyire elfogadhatatlannak tartják, hogy Fico úr egy szalonképtelen és virulensen nacionalista párttal lépett koalícióra.

- Igazolható-e bármivel is a nacionalizmus?

Semmivel nem lehet igazolni azt a nacionalista retorikát, amit a Szlovák Nemzeti Pártól hallani. Viszont azt is tudni kell, hogy ez a nacionalizmus nem a semmiből tört elő. Magyarország évszázadokon át volt meghatározó tényező a szlovákok életében és ez a dominancia nem volt nagyon liberális. Az idősebb szlovákok emlékeznek rá, hogy a szüleiktől hallották, hogy nem beszélhettek szlovákul az iskolában, a gyerekeket ezért néha meg is verték, és a világnak ezen a részén az emberek sokáig emlékeznek. Szerintem a Szlovák Nemzeti Párt erre a régi konfliktusra összpontosít, és a szokásos módon arra használja fel, hogy elterelje az emberek figyelmét a gazdasági gondokról, pedig éppenséggel ezek lehetnek a probléma okai.

- Ön azt írta egy cikkében, hogy a beérkező EU-fejlesztési alapok úgymond legitimálják a populista-nacionalista pártokat, mert az emberek összekapcsolják majd az ő kormányzásukat az életszínvonal emelkedésével. Ezt hogy érti?

- Azt hiszem, az EU itt komoly dilemmában van. 2007-től folyósítják azokat a strukturális fejlesztési alapokat, amelyek célja, hogy csökkentsék a vagyoni különbségeket Kelet-Közép és Nyugat-Európa között. Sajnálatos módon ez hatalmas lehetőségeket teremt a Szlovák Nemzeti Párthoz, vagy a szintén soviniszta és homofób Lengyel Családok Ligája párthoz hasonló képződményeknek. Eurómilliárdokat költhetnek vadonatúj autópályákra, szórakoztató központokra, a szegénység elleni harcra. Ezek azok a lépések, amelyek népszerűvé teszik a kormányokat. Az EU számára az a gond, hogy fejleszteni akar, de egyben akaratlanul is az efféle pártok népszerűségét növelheti. Szlovákia esetében ez különösen érvényes, mert a Szlovák Nemzeti Párt irányítja azt a minisztériumot, amely az EU-pénzek elosztásáról dönthet. Jan Slota pártja tehát közvetlenül profitálhat az EU-alapok elosztásából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást