Stockholm-szindrómás a nyolc évi fogság után kiszabadult lány

Infostart
2006. augusztus 28. 12:24
A német bulvárlapok is beszálltak abba a versengésbe, amely az első fényképes riportért indult a hónap közepén 8 éves fogságból kiszabadult bécsi kislánnyal.

A müncheni Süddeutsche Zeitung rendőrségi forrásokat idézve jelentette, hogy a nemrég szabadult 18 éves Natascha Kampusch egyelőre nem akarja látni a szüleit.

A bécsi rendőrség ugyanakkor cáfolta, hogy a leányt őrizetben tartanák. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy Natascha Kampusch saját kérésére tartózkodik egy "kórházhoz hasonló intézményben" pszichiátere társaságában, akivel közölte: zavarja, ha szánalomra méltó áldozatként emlegetik.

A pszichiáter szerint a leány nagyon intelligens, gyors felfogású és élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló eseményeket.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a 8 év alatt, amelyet Natascha Kampusch az elrablójának garázsa alá épített szűk, ablaktalan pincehelységben töltött, milyen szexuális szolgálatra kényszerült őrzőjével szemben.

Lapértesülések szerint a leány sírógörcsöt kapott, amikor közölték vele, hogy elrablója, egy 44 éves osztrák férfi öngyilkosságot követett el.

Natascha Kampusch szabadulása után, a rendőrségi hajtóvadászat közepette a férfi egy vonat elé vetette magát és szörnyethalt.

Lélektani szakértők egybehangzó véleménye szerint a leány feltehetően az úgynevezett Stockholm-szindrómában szenved, vagyis öntudatlanul is azonosult kínzójával, hogy ne érezze teljesen kilátástalannak a helyzetét.

Időközben a DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi esetében nincs szó sorozat-bűncselekményről, de annyi bizonyos: a tettes a leány elrablását igen aprólékosan tervelte ki, és valószínűleg egyedül hajtotta végre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást