Parancsra várnak a béke katonái

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 26. 08:00
A francia kontingens három héten belül, az olasz egység már a jövő kedden megérkezhet a libanoni ideiglenes békefenntartó misszió megerősítésére. Magyarország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy részt vesz-e a libanoni ENSZ-erők tevékenységében.

Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter a Wall Street Journal című amerikai napilapnak azt mondta: 1.600 katona húsz nap múlva a helyszínen lesz.

Romano Prodi olasz miniszterelnök arról számolt be, hogy hétfőre összehívta kormánya ülését a békefenntartók megbízatásának azonnali jóváhagyására. Olaszország 2-3 ezer katonát küldene a térségbe.

Jacques Chirac francia államfő korábbi közlésével ellentétben a héten azt mondta: Párizs kész további 1.600 katonát küldeni Libanonba, ha megkapja a szükséges garanciákat.

Kofi Annan, a világszervezet főtitkára Olaszországot javasolja a Libanonba telepítendő ENSZ-erők vezetőjének.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán elhangzott, hogy a tagállamok a 15 ezer fősre tervezett erő felét kívánják biztosítani. A békefenntartók vezetője január végéig várhatóan a jelenlegi francia parancsnok marad.

Kiss Tibor nagykövet azt mondta: Magyarország kész megvizsgálni annak lehetőségét, részt vegyen-e a libanoni ENSZ-erők tevékenységében.