Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olaszország vezetheti a békefenntartást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországot javasolja a Libanonba telepítendő ENSZ-erők vezetőjének a világszervezet főtitkára. Kofi Annan ezt az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után jelentette be.

A találkozón elhangzott, hogy a tagállamok a 15 ezer fősre tervezett erő felét kívánják biztosítani, Olaszország 2-3 ezer katonát küldene a térségbe. A békefenntartók vezetője január végéig várhatóan a jelenlegi francia parancsnok marad.

A világszervezet a térségben jelenleg 2000 katonát állomásoztat, ezt akarják még legalább 3500-zal, hosszabb távon 13 ezerrel bővíteni.

A többnemzetiségű alakulat létrehozását a Biztonsági Tanács augusztus 14-ei, az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti tűzszünetet megteremtő határozata irányozta elő.

Korábban az európai közösség 25 tagállamának mintegy fele jelezte, hogy részt venne egy Libanonba telepítendő ENSZ-erőben.

Libanon csak az izraeli határra engedne békefenntartókat

Közben Libanon tájékoztatási minisztere közölte: országa ellenzi, hogy szíriai határára is ENSZ-békefenntartókat telepítsenek, mert szerint ezt a határt csak a libanoni hadsereg ellenőrizheti. Szíria szerdán jelezte, hogy bezárja libanoni határátkelőit, ha a határvidéken ENSZ-katonák jelennek meg.

A libanoni tájékoztatási miniszter azt mondta, hogy országa csak Németországtól kért technikai segítséget a határellenőrzéshez, és Berlin ígéretet tett arra, rendelkezésükre bocsátja a szükséges eszközöket.

Az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti hábort lezáró ENSZ-határozat értelmében Libanonnak úgy kell biztosítania határait, hogy azokon keresztül a világszervezet hozzájárulása nélkül ne lehessen fegyvereket vagy azok használatához szükséges anyagokat szállítani.

Ehud Olmert izraeli kormányfő korábban azt közölte, hogy a zsidó állam csak akkor oldja fel Libanon légi és tengeri blokádját, ha az ENSZ békefenntartói felsorakoznak a libanoni-szíriai határon és a bejrúti repülőtéren.