"Dél-Szlovákiában eluralkodott a félelem"

Infostart
2006. augusztus 25. 11:45
A szlovák-magyar viszonyban tapasztalható feszültség logikus következménye annak, hogy az új pozsonyi kormányban helyet kapott a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt is - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Bugár Béla, felszólította Robert Fico kormányfőt, határolja el magát az egyre sokasodó magyarellenes megnyilvánulásoktól.

A nyilatkozat leszögezi: a Magyar Koalíció Pártja megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az elmúlt nyolc év viszonylagos nemzetiségi békéje és nyugodt társadalmi légköre után Szlovákia új kormányának hatalomra lépése óta nő a magyarellenesség és gyakoribb a gyűlöletkeltés, amely néhány esetben tettlegességhez is vezetett.

Az MKP elnöke több konkrét példát is említett. Révkomáromban egy 40 év körüli férfit csupán azért vertek meg, mert magyarul kért tüzet két ismeretetlen szlovák fiatalembertől.

Érsekújváron egy lakás ajtajára magyarokat gyalázó feliratot firkáltak, a sértettek azonban nem tettek feljelentést, Bugár szerint azért mert félnek.

Dél-Szlovákiában a félelem uralkodott el - mondta a politikus.Az MKP elnöke úgy véli, hogy a magyarellenes hangulatot a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati szerepvállalása bátorítja.

Bugár Béla fontosnak nevezte, hogy Robert Fico miniszterelnök és a kormány nyíltan lépjen fel az etnikai intolerancia megnyilvánulásai ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást