Rohadt alma szaga és zöld gáz hozta a halált

Infostart
2006. augusztus 22. 12:46
"Az emberek hánytak (...), megvakultunk, sikoltoztunk,(...), senki sem volt, aki megmentsen, csak Isten" - mondta az iraki kurd Ali Musztafa Hama, aki túlélte a Szadam Husszein által faluja ellen küldött iraki légierő egyik gáztámadását.

A kurd férfi volt az első tanú, akit a volt iraki elnök elleni második népirtási perben meghallgatott a bíróság.

Ali elmondta, hogy a támadás kezdetén 10-12 gép körözött felettük, majd a levegőt zöldes füst tölötte be és rohadt almák szagát lehetett érezni.

Szaddam Husszein vádlott társai azzal védekeznek, hogy a kurdok az irániakkal szövetkezve harcoltak Bagdad ellen.

Épphogy a világra jött, de máris megölte a mérges gáz

Husszeint és "Vegyi Ali" néven elhíresült unokatestvérét azzal vádolják, hogy népirtást követtek el az iraki kurdok ellen 1988-ban folytatott, hét hónapon át tartó hadműveletben.

Tanúvallomásában a hagyományos kurd viseletben megjelent Ali Musztafa Hama elmondta: a támadás idején azt is látta, hogy egy épphogy a világra jött csecsemő hogyan halt meg a mérges gázoktól.

"Látni akarta a világot, de belélegezte a mérget és meghalt" - mondta.

Hama, a korábbi tanúkkal szemben nem kérte, hogy titkolják el személyazonosságát. Így nem függöny mögül beszélt és nem torzították el a hangját.

A hétfőn indult második perben Szaddam Husszein nem volt hajlandó bűnösnek vagy áratlannak nevezni magát, és az amerikai megszállók bíróságának nevezte a törvényszéket.