eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tizenegy feltételezett kamikázejelölt ellen emeltek vádat Angliában

Tizenegy ember ellen emeltek vádat Nagy-Britanniában a transzatlanti légi járatok elleni meghiúsított merényletkísérletekkel összefüggésben őrizetbe vett huszonhárom személy közül - közölte Susan Hemming államügyész.

Nyolc gyanúsított ellen gyilkosságra való összeesküvés és terrorcselekmény előkészítése a vád.

Az ügyésznő szerint olyan robbanószerkezetek gyártása miatt állítják őket bíróság elé, amelyeket a kiszemelt repülőgépeken akartak működésbe hozni.

Egy 17 éves fiú ellen terrorcselekmény előkészítésére alkalmas eszközök birtoklása, két másik személy ellen pedig készülő terrorcselekményre vonatkozó értesülések eltitkolása miatt emeltek vádat.

A 11 vádlott közül kilencen londoniak, míg ketten a fővárostól 50 kilométerre észak-nyugatra fekvő High Wycombe lakosai.

Mint a Scotland Yard bejelentette, pokolgép készítésére alkalmas eszközöket, elektromos és vegyi anyagokat, valamint "mártíromságra" felkészítő videókat, 6000 megabájtnyi, számítógépeken tárolt adatot és 200 mobiltelefont foglaltak le a gyanúsítottak lakásain.

A gyanúsítottak közül egy nőt szabadlábra helyeztek. További 11 személyt a vizsgálat befejezéséig még őrizetben tartanak. A brit terroristaellenes törvény értelmében vádemelés nélkül 28 napig tarthatók fogva az őrizetbe vett személyek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×