Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bugár szerint Európa nem hallgathat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke szerint az európai szervezeteknek végre komolyan állást kell foglalniuk a szlovákiai kisebbségellenes kijelentések ügyében.

Bugár Béla erről azután beszélt, hogy hétfőn Budapesten zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott az Országgyűlés, az Európai Parlament, az Európa Tanács, az EBESZ és a NATO parlamenti közgyűlésében részt vevő magyar képviselőkkel.

A pártvezető szerint már régen nem fordult elő, hogy egy olyan kormány alakult volna egy uniós tagországban, amelyben az egyik koalíciós párt kisebbségellenes kijelentéseiről híres, és ezért még soha nem volt büntetve.

A találkozót Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke kezdeményezte a Szlovákiában történtek miatt.

Eörsi Mátyás kiemelte, hogy nemcsak Magyarországnak, hanem az Európai Parlamentnek, az Európa Tanácsnak is meg kell szólalnia, ha olyat tapasztal, amit nem tart elfogadhatónak.

A liberális politikus úgy látja, hogy a magyarellenes kijelentések nem magyar-szlovák vonatkozásúak: "az emberi jogok egészét, a demokrácia értékeit kell górcső alá venni".

Bugár Béla, az MKP elnöke ismét kitért arra, hogy meg kell várni az új szlovák kormány konkrét lépéseit, mert a közzétett kormányprogram "túl általános".

"A szlovák kormány egyrészt olcsó gesztusokkal igyekszik bizonyítani, hogy a többség és a kisebbségek viszonyában minden rendben van, másrészt amikor konkrét lépést tehetnének, elítélhetnének egy magyar- vagy romaellenes megnyilvánulást, akkor azt nem teszik meg" - jegyezte meg a szlovákiai párt vezetője.

Bugár Béla attól tart, hogy a szlovákiai közvélemény inkább tovább gerjeszti a magyarellenes kijelentéseket és megnyilvánulásokat, Robert Fico miniszterelnök és a pozsonyi kabinet pedig többnyire szó nélkül hagyja ezeket.

Az MKP elnöke elmondta: nemcsak Ján Slota szorgalmazott rendőrségi eljárást Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke ellen, az MKP is büntetőjogi eljárást kezdeményezett a Szlovák Nemzeti Párt vezetője ellen magyarellenes kijelentései miatt, amelyekkel "sérti a nemzeti kisebbségek és a többségi nemzet együttélését".