Agyhártyagyulladást okoztak a csigák

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 21. 11:38
Csaknem negyvenen kaptak agyhártyagyulladást Pekingben azt követően, hogy nyers vagy félig nyers csigákat fogyasztottak.

Az áldozatok mintegy fele egy szecsuáni étteremláncban evett abból az ételből, amelyet nagy méretű, fekete csigákból készítettek, amely igen népszerű eledel a kínai nagyvárosokban.

A megbetegedettek az úgynevezett amazóniai csigában élősködő fonalféreg miatt fertőződtek meg.

Az agyhártyagyulladás mellett a csigák más módon is gondot okoznak az ázsiai országban: az amazóniai csigák felelősek több mint 160 ezer hektárnyi rizsföldön a termés elpusztulásáért az ország délkeleti részén fekvő Kuanghszi Csuang autonóm területen.

A csigainváziót a szakértők szerint a nyári tájfunok miatt kialakuló esős idő okozta, amely kedvező körülményeket teremtett a puhatestűek elszaporodásához.