eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiss Boáz: a fel nem robbant gránátok több életet követeltek

Lassan normalizálódik az élet a bombázások után Libanonban - mondta el a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet helyszínen tartózkodó szóvivője. Kiss Boáz szerint a nagyobb városokban beszerezhetőek a legfontosabb élelmiszerek. A megmaradt házakba visszatérő lakóknak az egyik legnagyobb gondot a fel nem robbant gránátok és bombák jelentik, amelyek már több emberéletet is követeltek az elmúlt pár napban.

Lassan ugyan, de kezd normalizálódni az élet Libanonban. A tűzszünet kezdete után azonnal elkezdtek visszatérni az elmenekült lakosok. Helyzetüket nehezíti az, hogy ha nagyjából épen is maradt a házuk, sok kertben, illetve az utcákon még mindig találni fel nem robbant gránátokat, bombákat, veszélyes lövedékeket - mondta az InfoRádiónak Kiss Boáz.

A libanoni hadsereg olyan szórólapokkal igyekszik figyelmeztetni a lakosságot a veszélyre, amelyen a veszélyes szerkezetek képei is szerepelnek. A segélyszervezet szóvivője szerint ennek ellenére csütörtökön hét, pénteken pedig legalább három ember életét vesztette ezek miatt.

Százezer hajléktalan

A hírek szerint mintegy 25-30 ezer ház és lakóépület semmisült meg, és legalább 100 ezren váltak hajléktalanná. Kiss Boáz elmondta: a dél-libanoni Szaida közelében összesen 70 menekülttábort állítottak fel az elmúlt hetekben, ezek közül kettőben laknak még.

A segélyszervezet szóvivője szerint élelmiszert és az egyéb napi szükségletek kielégítését szolgáló árukat lehet kapni a nagyobb városokban. A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet is a helyszínen szerzi be segélycsomagjainak tartalmát.

Nyugalmat és békét szeretnének


A szervezet Bejrút déli részének egy szétlőtt kerületében 500 családi csomagot osztott szét, amellyel mintegy 8 ezer embernek juttattak élelmiszert és higiénia egységcsomagokat. Két menekülttáborban szintén 500 családi csomagot fognak szétosztani - tette hozzá Kiss Boáz.

A libanoniak elsősorban nyugalomban, békében szeretnének élni, és azt is szeretnék, ha a jövőben kiteljesedne az ország függetlensége - hangsúlyozta a segélyszervezet szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×