Hogyan jutnak el az iráni fegyverek Libanonba?

Infostart
2006. augusztus 18. 15:44
Honnan kapja a fegyverutánpótlást a libanoni iszlám szervezet, a Hezbollah? Ez a kérdés kisebb diplomáciai bonyodalmakat okozott az Egyesült Államok két fontos közel-keleti szövetségese, Törökország és Izrael között. Izrael ugyanis azzal vádolta meg Ankarát: török területen át jutnak el az iráni fegyverek Libanonba.

A török sajtóban megjelent információk szerint a libanoni konfliktus idején Ankara két alkalommal is leszállásra kényszerített iráni gépeket, amelyek a török légtéren keresztül Szíriába vittek ismeretlen szállítmányt. Izraeli részről ugyanis felmerült ugyanis a gyanú, hogy a gépek fegyvert szállítanak a Hezbollahnak - mondta az InfoRádióban Tarik Demirkán.

Bár a török újságíró szerint a gépeken nem találtak fegyvereket, Izrael nem nyugodott bele az ügybe, kitartott a mellett, hogy az iráni fegyverek és rakéták - a szigorúan ellenőrzött iraki és jordán területek kizárása után - Törökországon keresztül jutnak el Libanonba.

A vitát Washington közbelépése csitította csak el: az Egyesült Államok ugyanis egy állásfoglalásban kijelentette, hogy Ankara megtesz mindent a közel-keletre irányuló iráni szállítmányok ellenőrzése terén.

Egyes várakozások szerint azonban a Hezbollah hamarosan újra kezdheti a fegyverkezést, amellyel párhuzamosan valószínűleg a török-izraeli vita is újra fellángol majd - jegyezte meg Tarik Demirkán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást