Radikálisan szigorodhatnak a reptéri előírások Európában

Infostart
2006. augusztus 17. 07:20
A Nagy-Britanniában bevezetett kézipoggyász-korlátozást a jövőben az Európai Unió összes országára kiterjeszthetik, és az amerikai járatokhoz hasonlóan Európán belül is gyakorlattá válhat az utasok adatainak megosztása - többek között erről tárgyaltak Londonban az Európai Unió miniszterei, akik a múlt heti brit terrorfenyegetés tanulságait vizsgálták meg.

A brit belügyminiszter, a találkozó házigazdája arra figyelmeztette kollégáit, hogy egész Európára veszélyt jelent a terrorizmus. John Reid kijelentette: nem szabad olyan helyzetet teremteni, amelyben egy terrorista a szigorú brit reptéri ellenőrzéseket elkerülve Párizsba, Frankfurtba, vagy Berlinbe mehet végrehajtani egy esetleges merényletet.

Az uniós belügyminiszterek támogatták egy olyan rendszer bevezetését, amelyben az utasok adatait - később biometrikus adatait, például az ujjlenyomataikat is - előre küldik a kiinduló országból a célországba. Hasonló rendszer már működik az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába tartó gépeken.

John Reid bejelentette: még augusztusban összeülnek az uniós országok hírszerző szolgálatai, hogy kielemezzék a jelenlegi terrorfenyegetést, és megosszák egymással terrorizmussal kapcsolatos információikat.